Hírek

Ezeket a rekordokat veheti célba Ronaldo a foci-Eb-n

Alex Nicodim / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Alex Nicodim / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Cristiano Ronaldo az egyetlen férfi futballista, aki öt Európa-bajnokságon szerepelt, és a portugál klasszis nemsokára átírhatja saját rekordját, hiszen bekerült a Roberto Martínez szövetségi kapitány által kijelölt 26 fős keretbe.

Azzal, hogy Ronaldo 2004, 2008, 2012, 2016 és 2021 után ismét Eb-n játszhat, lehetősége nyílik arra, hogy újabb rekordokat döntsön meg. Az eddigi öt tornán összesen 14 gólt szerzett, amivel ő az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa, az aktív futballisták közül Antoine Griezmann jár hozzá a legközelebb, aki 2016-ban hat találattal lett gólkirály, majd 2021-ben egyszer talált be – épp a magyar válogatott elleni 1-1- alkalmával.

Tegyük hozzá, a 14 gólját 137 kísérletből érte el, szóval nagyjából minden tizedik próbálkozása akadt be, mindenesetre nincs nála szorgosabb játékos az ellenfél 16-osánál, mert a második legtöbb kísérlettel a francia Thierry Henry bír, aki épphogy átlépte az ötvenes határt (52).

A gólok tekintetében a legutóbbi, a 2021-es volt Ronaldo legjobb Eb-je, a csoportkörben ellenünk és a franciák ellen is duplázott, és beköszönt a németeknek is, és bár Portugália a nyolcaddöntőben kiesett a belgák elleni vereséggel, CR a szintén ötgólos Patrik Schickkel holtversenyben  besöpörte a gólkirályi címet. Ronaldónak három olyan Eb-je volt eddig, amelyen legalább három gólt szerzett (2012, 2016, 2021), ez szintén rekord – a többieknek még az sem jött össze, hogy két tornán jussanak el legalább három találatig.

Az eddigi öt Eb-n Ronaldo mindössze egyetlen találkozót hagyott ki, 2008-ban az utolsó csoportmeccsen, Svájc ellen már pihenhetett, mivel zsebben volt a továbbjutás.

Így összesen 25 Eb-mérkőzés került eddig a neve mellé, természetesen ez is csúcs, mögötte két honfitársa következik 19-19 meccsel, Pepe és Joao Moutinho, közülük a 41 éves Pepe szintén tagja a mostani keretnek.

Ronaldóra gyakran rásütik, hogy önző, de a statisztika azt mutatja, odafigyel a társak kiszolgálására is, az eddigi 25 Eb-meccsén 41 helyzetet hozott össze (ezzel második a rangsorban egy másik portugál legenda, Luis Figo mögött, aki eggyel előzi meg), és hat gólpasszt osztott ki, amivel a cseh Karel Poborskyval holtversenyben csúcstartó. A 39 éves Ronaldót az is motiválhatja Németországban, hogy ő lehet az Eb-történet legidősebb gólszerzője, az eddigi rekordot az osztrák Ivica Vastic tartja, aki 2008-ban 38 évesen és 257 naposan talált be a lengyelek ellen.

Az ötszörös aranylabdás a válogatottban elért 128 gólját 47 különböző ellenféllel szemben szerezte, ez a szám most tovább növekedhet, ha a csoportellenfelek közül Grúzia és/vagy Törökország ellen is eredményes lesz. A harmadik csoportellenfél az a Csehország, amelyet eddig kétszer szomorított a portugálok gólfelelőse.

Olvasói sztorik