Hírek

„Ez a kutatás rasszista” – elítéli a köztévé felmérését a német szövetségi kapitány

Arne Dedert / dpa Picture-Alliance via AFP
Arne Dedert / dpa Picture-Alliance via AFP

A német válogatott szövetségi kapitánya Julian Nagelsmann rasszistának nevezte a német közszolgálati csatorna (ARD) közvéleménykutatását, amiben arra kérdeztek rá, hogy a németek szeretnének-e több fehér bőrű játékost látni a válogatottban.

A megkérdezettek 21 százaléka értett egyet azzal, hogy több fehér játékosnak kellene szerepelnie a válogatottban.

Nagelsmann csatlakozott az egy nappal korábban a kutatás ellen szót emelő Joshua Kimmichhez, amikor rasszistának nevezte a felmérést.

Ez a kutatás rasszista. Európában vannak olyan emberek, akiknek menekülniük kellett háborúk, gazdaság tényezők, környezeti katasztrófák miatt, emberek, akik csak azt szeretnék, hogy fogadják be őket.

Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit teszünk jelenleg. Mi Németországban nagyon-nagyon jól élünk, és amikor ilyesmiket mondunk, akkor szerintem őrület, hogy mennyire szemet hunyunk bizonyos dolgok felett” – ítélte el az ARD felmérését Nagelsmann.

Federico Gambarini / dpa Picture-Alliance via AFP Julian Nagelsmann, a németek szövetségi kapitánya.

A német köztévé képviselői azzal védekeztek, hogy a felmérést azért rendelték meg, hogy mérhető adatokkal rendelkezzenek, miután egy, a labdarúgásról és a sokszínűségről szóló dokumentumfilmen dolgozó riportert többször is megkérdezték a nemzeti csapat összetételéről.

Karl Valks, az ARD sportigazgatója, aki a felmérést megrendelte, azt mondta, hogy a társaság

megdöbbentőnek tartja, hogy az eredmények olyanok, amilyenek, de egyben a mai németországi társadalmi helyzetet is tükrözik. A sport fontos szerepet játszik a társadalmunkban, a válogatott erős példája az integrációnak.

A futball Németországban ugyancsak kiemelt terepe az integrációnak: a jelenlegi német keretből török felmenőkkel rendelkezik a csapatkapitány Ilkay Gündogan, szenegálival a Bayern szélsője Leroy Sané, elefántcsontpartival a Bayer Leverkusennel idén duplázó Jonathan Tah, de emlékezhetünk a 2014-ben világbajnokságot nyerő csapatból Mesut Özilre vagy Jérôme Boatengre is.

Nem ez az első botrány idén a német válogatott körül: korábban a németek mezét gyártó Adidas úgy döntött, hogy nem árusítja a meznek semmilyen személyre szabott verzióját, mivel a közvélemény gyorsan felfedezte, hogy a 44-es szám túlságosan hasonlítana a náci párt tagjainak védelmére létrehozott félkatonai szervezet, vagyis az SS jelképére. A nürnbergi perben az SS-t bűnszervezetként tartották nyilván, így betiltották, akárcsak a jelképeit is.

A németek június 14-én nyitják meg a hazai rendezésű Eb-t a skótok ellen, majd 19-én velünk játszanak, végül 23-án a svájciak elleni meccsel zárják a csoportkört.

Kapcsolódó
Az UEFA betiltott egy slágert az Eb előtt
Kereshetnek új ünneplős zenét az osztrákok.
Olvasói sztorik