Hírek

Rossi kemény üzenete a magyar játékosoknak

ILLYÉS TIBOR / MTI
ILLYÉS TIBOR / MTI

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette az Európa-bajnoki keretét. Az olasz tréner arról beszélt, hogy a keretek létszámának bővítése 23-ról 26 játékosra elsősorban a nagy csapatok számára előny. Példaként hozta fel, hogy a csoportrivális németeknek 15 olyan játékosa volt, aki a Bajnokok Ligája elődöntőjében szerepelt. Megjegyezte, a franciák és az angolok is akár ötven azonos szintet képviselő futballistát meghívhatnak, ugyanakkor neki 15-16 olyan labdarúgója van, aki „becserélhető”.

Ez azt jelenti, hogy a kezdőn kívül öt-hat olyan csere lesz, akit ha pályára, küldök, nem kell megsiratni a lecserélt játékost

– mondta Rossi, aki ezzel indokolta azt is, hogy azonnal kijelölte a végleges keretét.

A kimaradó játékosok kapcsán Rossi elárulta, nem hívott fel senkit külön. Amikor a tavasszal remek formában futballozó ifjabb Dárdai Pálról kérdezték, akkor azt mondta, hogy Szoboszlai Dominik és Sallai Roland is az ő posztján játszik, de szóba jöhet még Lisztes Krisztián, Vancsa Zalán és Vajda Botond is (előbbi kettő a tartalékok közé került), és mindenkit szemmel tartanak, de akik nem kerültek be a csapatba, azok közül senki sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Dárdai esetében még hozzátette, nem látja, mi az a plusz, amit hozzá tudna tenni Liszteshes és Vancsához képest.

A tartalékok közül külön kiemelte a Fehérvár kapusát, Tóth Balázst, mint aki átlagon felüli teljesítményt nyújtott az utóbbi időszakban, ezért rá a közeljövőben – saját bevallása szerint már a szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken – számít majd.

Ha már kapusok, komoly kérdőjel, hogy Dibusz Dénes vagy Gulácsi Péter lesz-e majd a kezdő a tornán, Rossi pedig most azt mondta, hogy mostanra már van egy elgondolása, amely nemrég született meg benne. Szerinte a két kapus sok szempontból egyenértékű, mindkettejüket nagyra becsüli, ezért együtt fog velük beszélni a döntéséről.

Ez a keret nagy karakterekből áll, emberileg mindenki komoly, nagy formátum. Persze a futball játék, amelyben technikailag és taktikailag is helyt kell állni. Ez a válogatott versenyképes, senki, még Németország sem mondhatja, hogy úgyis legyőz minket

– mondta Rossi.

A Koszovó elleni meccs után kritizálta, de most védelmébe vette Gazdag Dánielt, aki idő közben klubrekorder lett gólok tekintetében a Philadelphia Union csapatában. A játékos kapcsán arról beszélt, hogy az akkori teljesítményével nem volt elégedett, de ez nem azt jelenti, hogy nem számítana rá, és szerinte sokkal jobb a teljesítménye, ha becseréli, mintha kezdene.

Németh András (balra) maradt a Hamburgban, de nem kapott sok lehetőséget.

Kérdésre szót ejtett még Németh Andrásról, akinek novemberben azt tanácsolta, hagyja el a német másodosztályban szereplő Hamburger SV-t, de ez nem történt meg.

„Nem tudom, hogy az ügynöke döntött így, vagy a csapata győzte meg, hogy maradjon, de ez az én szemszögemből inkább kényelmi megoldásnak tűnt. Sajnos úgy alakult, ahogy előre láttam: nem kapott elég játékpercet, és amikor megkapta, nem nyújtott maradandót. A támadók statisztikái magukért beszélnek, és láttam a teljesítményt is. Beszéltem az új ügynökével és mondtam, hogy jobb döntéseket kell meghozniuk a jövője érdekében. Adok tanácsokat, de az a játékos és a válogatott javát szolgálja. Ha ezt valaki nem fogadja meg, lelke rajta. Ha megfogadta volna a novemberi tanácsomat, lehet, most más lenne a helyzete, és a keret része lenne. Mert a potenciál megvan ebben a srácban.

De vagy ezért, vagy azért, valami mindig hiányzik belőle, hogy egyről a kettőre jusson. Nem lehet alibizni mindig. Ha rosszul játszunk, nem győzünk, kikapunk, én mindig elsőként vállaltam a felelősséget. Ha nem hívok meg a válogatottba egy játékost, az nem azért van, mert nem látom, hanem mert ő nem tesz eleget a pályán ezért. Én a válogatottban nem akarok olyan játékost, aki alibizni próbál. Mindenekelőtt saját maga érdekében

– mondta a kapitány.

Rossi az edzőtábor kapcsán elmondta, az első héten a fizikai felkészítésé lesz a főszerep, utána kezdik a felkészítést az írek, majd az izraeliek ellen. A dublini és debreceni találkozón szeretne mindent kipróbálni, amire az Eb-n szükség lehet.

A magyarok június 10-én utaznak a Németországba, aztán 15-én kezdenek Kölnben a svájciakkal, majd június 19-én következik a házigazda németek elleni meccs Stuttgartban, ahol június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.

Kapcsolódó
Elhalasztják Szoboszlai Dominik közönségtalálkozóját
A zavartalan Európa-bajnoki felkészülés a legfontosabb.
Olvasói sztorik