Hírek

Terrorra és huligánokra is készülnek a foci-Eb-n

SVEN HOPPE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Münchenben rendezik az Európa-bajnokság nyitómérkőzését
SVEN HOPPE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Münchenben rendezik az Európa-bajnokság nyitómérkőzését
A német Bundesliga mérkőzésein alkalmazottaknál is szigorúbb ellenőrzéssel és biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatóságok a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra, amelyen a magyar válogatott a házigazda Németországgal, valamint Svájccal és Skóciával szerepel majd azonos csoportban.

A szervezőbizottság a dpa német hírügynökség érdeklődésére közölte: biztonsági gyűrűket alakítanak ki a stadionok körül, és további, egyéb intézkedésekre is sor kerül. A résztvevő válogatottak és a drukkerek biztonsága mindennél előrébb való a német hatóságok számára a június 14-én kezdődő és július 14-ig tartó tornán – hangsúlyozták a szervezők.

Az Eb mérkőzéseinek otthont adó tíz helyszínre két szakaszban zajlik majd a beléptetés.

Először a külső biztonsági gyűrű bejáratánál a mobiltelefonon bemutatható elektronikus jegyet ellenőrzi a biztonsági személyzet, valamint átkutatják a belépőket és megvizsgálják, mit hoznak magukkal a nézők. Táskákból például egy maximum A4-es papírral azonos méretűt lehet bevinni.

A következő, belső biztonsági gyűrűknél forgókapuknál ellenőrzik újfent a belépőt, és ha ez sikeres, akkor ismét átkutatják a szurkolókat, akik ezután beléphetnek a stadion területére.

A parkolást szigorúan korlátozzák majd, a stadionok közvetlen környezetében semmilyen gépjármű nem állhat, a kijelölt biztonsági zónákon belülre pedig csak a megfelelő és érvényes jogosultsággal rendelkezők hajthatnak be. Az autóval érkező szurkolóknak az arénáktól távol kell majd parkolniuk és tömegközlekedéssel juthatnak el a mérkőzések helyszíneire.

Az egyes rendező városokban, az adott stadion méretétől és infrastruktúrájától függően meccsnapon 800 és 1300 fő közötti biztonsági személyzet teljesít majd szolgálatot, ugyanakkor a szervezők kiemelték, alapvetően békés közönségre számítanak.

„Az Eb-re érkező drukkerek javarészt nem a helyi klubok szurkolói lesznek, nemzetközi nézőseregre számítunk, amely többnyire nem ismeri az adott helyszínt” – jegyezte meg a szervezőbizottság.

Nancy Faeser belügyminiszter azt mondta, a stadionokban nagyjából 2,7 millió nézővel számolnak, míg a szurkolói zónákban a létszám akár a 12 milliót is elérheti az Eb ideje alatt.

Nemcsak az iszlamista terrorfenyegetésre, hanem a huligánokra és más erőszakos bűnözőkre, valamint a kibertámadásokra is figyelünk biztonsági szempontból

– jelentette ki Faeser. A szervezőbizottság ehhez hozzátette, hogy kockázatot jelenthet még a rendkívüli hőség, az esetleges tömeges pánik, valamint az előre nem látható műszaki hiba.

A határellenőrzésen is szigorítanak majd az Eb ideje alatt, ugyanakkor ez nem állandó, hanem véletlenszerű kontrollt jelent.

A magyar válogatott június 15-én, Kölnben Svájc ellen kezdi a tornát, majd június 19-én Stuttgartban a német csapattal, június 23-án pedig szintén Stuttgartban a skótokkal csap össze.

(MTI)

Kapcsolódó
Nyilvános helyen vizelő, csatornákba hányó britektől tartanak a foci-Eb-n
A brit külügy kampányt indított, hogy felhívja a drukkerek figyelmét a jóval erősebb német sörökre.
Olvasói sztorik